Nikonov dan fotografije, zdaj že tradicionalni največji fotografski dogodek v Sloveniji, je tudi letos postregel s številnimi novostmi. Približno 1.300 ljubiteljev fotografije je fotografsko popoldne in večer preživelo v prostorih Viba filma v Ljubljani, kjer so lahko prvič prisluhnili odličnima tujima predavateljema, bolje spoznali Nikon opremo, preizkusili svoje znanje v video kotičku, obiskali foto sejem, fotografirali profesionalne modele in različne scene ter brezplačno očistili svojo fotografsko opremo.

Nikonov dan fotografije je letos potekal pod sloganom "HOT&COOL", v katerem so bili zajeti vroči profesionalni modeli v zimski idili. Izjemno nizke temperature in belina so bile tudi osrednja tema enega od predavateljev, avanturističnega fotografa narave Floriana Schulza, ki je slušatelje v nabito polni dvorani v svojem predavanju popeljal na Arktiko. Drugi tuji fotograf, ljubitelj akcijske fotografije Marcel Lämmerhirt je predstavil svojo zgodbo na predavanju Akcijska fotografija v snegu in ledu. Tudi tokrat s svojim predavanjem na dogodku ni manjkal eden najbolj prepoznavnih fotografov v Sloveniji Arne Hodalič. Letos nam je predstavil zanimivo zgodbo o soli oziroma "žetvi" in "izkopavanju" te izjemno pomembne sestavine v kuhinji na različnih delih sveta.

Na dogodku je bil poseben video kotiček namenjen DSLR videu, kjer so zainteresirani fotografi spoznali posamezne korake video produkcije, od priprav, osnovne in dodatne opreme do snemanja in montaže. Lahko so preizkusili vso fotografsko opremo, digitalne fotoaparate, objektive, bliskavice in drugo dodatno opremo, z nasveti pa jim je pomagal priznani video ustvarjalec in avtor številnih izjemnih videoposnetkov Dražen Štader.

Obiskovalci so na dogodku letos prvič lahko kupili tudi dodatno fotografsko opremo, saj je v sklopu Nikonovega dneva fotografije prvič potekal foto sejem, na katerem se je predstavilo devet razstavljavcev. Na svoj račun so prišli tudi tisti, ki so želeli brezplačno očistiti svojo fotografsko opremo v sklopu storitve Check&Clean Nikonovega pooblaščenega servisa.  

Kot vsako leto so se obiskovalci lahko seznanili in preizkusili najnovejšo Nikonovo DSLR opremo. Npr. fotoaparate D600, D800 in D5200 ter obstoječ nabor fotoaparatov, objektivov in druge dodatne opreme. Poleg drugih je bil predstavljen tudi prvi fotoaparat z operacijskim sistemom Android, Nikonov Coolpix S800c ter najmanjši kompaktni fotoaparat na svetu Nikon Coolpix S01.

Tako smo se imeli letos:
Več slik z Nikonovega dneva fotografije si lahko pogledate na: http://photos.ecetera.si/Nikon/NDF-2012/

Video z dogodka:

 
Intervju z Florianom Schulzom na Val 202: http://www.val202.si/2012/12/evropa-osebno-florian-schulz-nemski-fotograf/
 
Nikon tudi letos za ljubitelje fotografije organizira zdaj že tradicionalno najbolj obiskan fotografski dogodek v Sloveniji – Nikonov dan fotografije. Potekal bo 18. novembra v prostorih VIBA FILM-a v Ljubljani, kjer se boste fotografski navdušenci lahko podrobneje seznanili s fotografijo, delom profesionalnih fotografov, nadgradili svoje fotografsko znanje med fotografiranjem modelov in različnih scen ter preizkusili Nikonove fotoaparate in opremo. Letos se bomo še posebej osredotočili na spoznavanje Nikonove tehnološke novosti – najhitrejšega fotoaparata na svetu – Nikon 1.
 • Nikon 1 – najhitrejši in najmanjši sistem fotoaparatov
 • vznemirljive fotografske zgodbe Nikonovih profesionalnih fotografov
 • spoznavanje podrobnosti in preizkus Nikonovih fotoaparatov in opreme
 • pogovor z Arnetom Hodaličem
 • fotografiranje profesionalnih modelov in zanimivih scen
 • brezplačna storitev Check & Clean
 • modna revija spodnjega perila
 • sodelujte v žrebanju in postanite ponosni lastnik Nikon 1 J1
Letošnji dogodek poteka pod sloganom »Jaz sem 5. element«. Skozi dogajanje vas bo s fotografskimi namigi in nasveti vodil radijski voditelj in fotograf Sašo Papp.
 • 15.00-20.30 fotografiranje fotomodelov in scen
  » senzualna spektakularna modna revija Besame Mucho
  » ognjeni Mitja Bončina
  » plesni show petih elementov s skupino Pro dance pod taktirko Mihe Krušiča
     ter s kostumografijo Damirja Rakovića in Amande Kapič
  » profesionalni foto modeli agencije Michaela
 • 15.00-20.30 ogled in preizkus Nikon opreme (aparati, objektivi, bliskavice)
 • 15.00-20.00 Check & Clean Nikon opreme
XLAB: Gostujoče predavanje
 • 16.30 - 17.00 PHOV storitev – fotorealistično 3D modeliranje z digitalnih fotografij
Andrej Korenč: Nikon demonstrator z nasveti za uporabo opreme ter tehnične značilnosti Nikonove opreme
 • 17.15 - 17.45 DSLR modeli (D3100, D5000, D7000)
 • 18.15 - 19.00 predstavitev Nikon 1
 • 19.15 - 20.00 DSLR PRO modeli (D700, D3s, D3x)
 • 20.00 - 20.30 vprašanja in odgovori
To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se